Ofte stillede spørgsmål​

​Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe er en maskine, der er konstrueret til at forbedre udnyttelsen af den energi, som anvendes til opvarmning.
En luft/luft varmepumpe består af en inde-del og en ude-del.
Udedelen opsamler energi fra luften udenfor og omdanner den til varme i inde-delen. Den varme luft fordeles så indenfor ved hjælp af en blæser. Ved fx skift fra el radiatorer til en luft til luft varmepumpe, kan du typisk spare 50 – 70 procent på den del af varmeregningen, der går til rumopvarmning.

Kan en luft/luft varmepumpe klare hele mit varmeforbrug?
Svaret er selvfølgelig nej, da den kun varmer luften op i de rum, den kan nå. Samtidig får man jo heller ikke varmet brugsvandet op.


En luft/luft varmepumpe er derfor kun en supplerende varmekilde til andre varmesystemer, som olie-/gas-/biofyr, brændeovn, el-vandvarmer og el-paneler.
Fx sammen med en brændeovn er en luft/luft varmepumpe en god kombination, hvor varmepumpen også kan hjælpe brændeovnen med at cirkulere varmen rundt til husets øvrige rum.


Afhængig af husets størrelse og indretning samt varmepumpens placering og kapacitet kan den normalt levere 80 – 90 % af den del af varmebehovet, der anvendes til rumopvarmning. I modsætning til for en 10 – 15 år siden, hvor pumperne kun virkede ned til en udendørs temperatur på 0ºC, er en kvalitets luft/luft varmepumpe i dag effektiv ned til mellem minus 10 og minus 35 grader.


I et hus med en energimærkning på D eller bedre, vil en kvalitets varmepumpe typisk kunne holde en indendørs temperatur på omkring 20º – 22º C indenfor ved en udetemperatur på – 15ºC udenfor.


Hvor i boligen skal man installere en luft/luft varmepumpe?
Man placerer normalt Inde-delen i det største rum i huset med blæseretningen mod den øvrige del af boligen. Det kan ofte være svært at blive enige om en placering, idet der udover det æstetiske skal tages hensyn såvel installationen som muligheden for optimale funktion. Placeringen er således altafgørende for, hvilket mærke og model, som vil være passende i forhold til kapacitet, funktioner, lydniveau mm. Vi anbefaler, at man læser vores ”10 bud” før denne beslutning tages. Ring gerne og aftal tid til en uforpligtende konsulentbesøg, så kommer vi og stiller vores erfaring fra montering af mere end 1.500 luft/luft varmepumper til rådighed. Endelig kan montøren, som også er professionel, normalt hjælpe med opgaven i forbindelse med den endelige installation

Virker min luft til luft varmepumpe stadig når det fryser udenfor?
Alle vores varmepumper er designet til brug i Nordisk klima og fungerer ned til mindst -15 °C > -25 °C afhængig af model.


Giver luft til luft varmepumper bedre indeklima?
Alle luft/luft varmepumper benytter sig i dag af avancerede filtersystemer, hvor mindst et filter er monteret for at fange grove partikler og støv samt et ioniseringssystem som neutraliserer allergifremkaldende stoffer, vira og bakterier.


Hvorfor varmer min luft/luft varmepumpe ikke i perioder?
Når maskinen afrimer, dvs. afsmelter den is, der under processen er dannet på lamellerne i udedelen, varmer pumpen ikke. Maskinen anvender nemlig i denne periode den omvendte proces og sender i stedet varme til udedelen.
Det tager normalt mellem 8 og 12 minutter, men kan afhængig af model forekomme i længere perioder eller flere gange i timen.
Mens varmepumpen afrimer, kan lyden på din varmepumpe lyde anderledes, dette er helt normalt.


Hvorfor dannes der is i udedelen?
Når varmepumpen anvendes til at varme, trækkes energi ud af udeluften. Det betyder, at luften, der suges gennem udedelen bliver nedkølet og dermed ikke kan indeholde så meget fugt. Det overskydende vand, der fremkommer, kan derfor i et vist omfang sætte sig på udedelens lameller. Jo større luftfugtighed desto mere is. Især i Danmark kan dette give problemer, eftersom luftfugtigheden kan være helt op til 100% ned til minus 5 grader.


Kan en varmepumpe ise til?
I moderne varmepumper produceret specielt med henblik på det nordiske marked er dette normalt ikke noget stort problem, men selv de bedste varmepumper kan ise til. Hvis udedelen er placeret meget udsat direkte ud mod en mark eller havet, hvor vinden rigtig kan komme til at blæse kold luft sammensat med hård frost i en lang periode. De fleste varmepumper leveres dog i dag med varmekabler i bundpladen og automatisk afrimning. Man skal dog selvfølgelig lejlighedsvis sikre sig, at luften frit kan passere gennem såvel udedel som indedel, da pumpen eller ikke fungerer efter hensigten.
Ved længere tids frost er det endvidere vigtigt at pumpens udedel er monteret ca. 20 cm over jorden, således at det vand der afsmeltes for at holde pumpen operationel ikke danner en isblok under pumpen der hindrer afløbet af smeltevand og sluttelig stopper ventilatorens rotation.


Kan en luft/luft varmepumpe også fungere som aircondition/klimaanlæg?
Svaret er JA! Man skal dog være opmærksom på, at brugen af denne funktion jo ikke yder nogen besparelse.


Hvor meget strøm bruger en luft til luft varmepumpe?
Det afhænger af hvilken temperatur man ønsker i huset, hvor koldt det er udenfor samt selvfølgelig også af huset energimærkning. Som en tommelfingerregel kan man regne med, at der kan spares fra 50<70 % af ens varmeudgifter, hvis man har elvarme.

Hvor tit skal luft til luft varmepumper renses?
Filteret i indedelen skal rengøres efter behov. Normalt månedligt eller sjældnere – afhængig af brug og miljø. Vær opmærksom på ikke at beskadige filtret i forbindelse med rengøringen. Brug eventuelt børsten på støvsugeren eller skyl under rindende vand. Filteret isættes igen, når det er rent og tørt. Hvis et filter beskadiges, bør det udskiftes hurtigst muligt.

Få et tilbud

Ønsker du et tilbud på en varmepumpe? så benyt nedenstående formular, og vi vil kontakt dig. 

 
 
 
 
Hvad ønsker du tilbud på ?

Hvilken Service ønsker du?


Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Vi besvarer alle henvendelser inden for 24 timer.

Felter markeret med * skal udfyldes.​​

Har du spørgsmål?

Ring til os via nummeret herunder eller send en mail til ​

info@nordkystens-naturenergi.dk.

Henvendelser besvares inden for 24 timer.​

Duemose Naturenergi ApS

CVR​: 43522728

Bannebjergvej 40, 3230 Græsted​

Klik her for rutevejledning